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Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

Supplementation with plant extracts (carvacrol, cinnamaldehyde and capsaicin): its effects on acid-base status and productive performance in growing/ finishing bull calves

This study investigated the in vivo effects of a commercial blend of plant extracts (carvacrol, cinnamaldehyde and capsaicin) on blood acid-base balance and serum lactate levels in a 148-day feedlot experiment with 24 double-muscled Belgian Blue ...

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 122, 93-99

DOI: 10.2376/0005-9366-122-93

Publiziert: 03/2009

Summary

This study investigated the in vivo effects of a commercial blend of plant extracts (carvacrol, cinnamaldehyde and capsaicin) on blood acid-base balance and serum lactate levels in a 148-day feedlot experiment with 24 double-muscled Belgian Blue bull calves. Animals were allotted randomly to one of two experimental groups: 1) a control group (C, no supplementation; n = 10), and 2) a group receiving dietary supplementation with a combination of plant extracts (PE, 100 mg per kg DM of concentrate; n = 14). All animals received a high-grain ration, typical of diets fed commercially to feedlot cattle in Spain, consisting mainly of barley plus other components in proportions depending on the production phase. Production data (weight, DMI, ADG and feed-to-gain ratio) were recorded, and venous blood pH, pCO2, HCO3 -, Base Excess -BE- and serum L-lactate were determined. Apparently, beneficial effects of supplementation on production parameters were observed in both growing and finishing periods, though statistically significant effects were only observed in the finishing period. As regards blood parameters, no significant effects of supplementation (or the supplementationgtime interaction) were observed, except for an effect on blood pH in the growing period, when supplemented animals showed significantly higher values than controls. A beneficial supplementationgtime interactive effect was observed on serum L-lactate levels: from the first week of the study until the end, supplemented animals showed significantly lower levels than controls. These in vivo results support the utility of this dietary supplement in feedlot cattle receiving a barley-based high-grain diet.
natural plant extracts
calves
acid-base balance
growth performance

Zusammenfassung

In dieser Studie wurden die in vivo Effekte einer kommerziellen Mischung von Pflanzenextrakten (carvacrol, zimtaldehyd und capsaicin) auf den Blut Säure-Basen- Haushalt und die Serum-Laktat-Niveaus in einem 148-tägigen Tierexperiment mit 24 doppelt-bemuskelten belgischen Blauen Stierkälbern untersucht. Die Tiere wurden zufällig einer von zwei experimentellen Gruppen zugeteilt: 1) einer Kontrollgruppe (C, keine Ergänzung; n = 10), und 2) einer Gruppe, welche die diätetische Futterergänzung bestehend aus einer Kombination von Pflanzenextrakten (PE, 100-mg-pro Kg-DM des Konzentrates; n = 14) erhielt. Alle Tiere erhielten eine Korn Ration, wie sie üblicherweise den gewerblich genutzten Rinderherden in Spanien gefüttert wird. Diese besteht hauptsächlich aus Gerste plus anderen Bestandteilen in Verhältnissen abhängig von der jeweiligen Produktionsphase (Wachstumsphase). Produktionsdaten (Gewicht, DMI, ADG und Verhältnis des Futters zum Gewinn) wurden registriert, und der venöse Blut pH, pCO2, HCO3 -, Basenüberschuss und Serum-L-Laktat wurden bestimmt. Positive Effekte der Futterergänzung auf die Produktionsparameter wurden in beiden Perioden (Wachstumsphase, Zielphase) beobachtet, obwohl statistisch bedeutende Effekte nur in der Zielperiode beobachtet wurden. Bezüglich der Blutparameter wurden keine bedeutenden Effekte der Futterergänzung (oder der ErgänzunggZeit- Wechselwirkung) beobachtet, abgesehen von einer Wirkung auf den Blut-pH in der Wachstumsperiode, als die Tiere mit Futtrergänzung signifikant höhere Werte zeigten als Tiere der Kontrollgruppe. Eine vorteilhafte ErgänzunggZeit interaktive Wirkung auf die Serum-L-Laktat-Werte wurde beobachtet: Von der ersten Woche der Studie bis zum Ende zeigten Tiere aus der Versuchsgruppe (PE) signifikant niedrigere Werte als Tiere der Kontrollgruppe. Diese in vivo Ergebnisse belegen den Nutzen dieser diätetischen Ergänzung bei Rindern, die eine auf vollwertiger Gerste basierende Diät erhalten
Pflanzenextrakte
Säure-Basen-Gleichgewicht
Wachstumsleistung

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