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Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

Presence of Listeria, Arcobacter, and Campylobacter spp. in dairy farms in Spain

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 123, 58-62

DOI: 10.2376/0005-9366-123-58

Publiziert: 01/2010

Summary

Bacteria from genera Listeria, Campylobacter and Arcobacter are potentially zoonotic pathogens for humans and they may be detected in dairy cattle farms. In this study the presence of these bacteria was considered in dairy cattle farms in Galicia (northwest of Spain). In the first part of the study, bulk tank milk samples were collected to determine the herd prevalences of Listeria spp. in 98 dairy farms. Additionally 83 silage samples and 97 faeces samples of lactating cows were collected. L. monocytogenes was detected in 6.1%, 9.3% and 6.0% of these samples, respectively. With regard to Campylobacter spp. and Arcobacter spp., 254 faecal samples were collected on 89 dairy farms. Campylobacter spp. was found with a herd prevalence of 36%. It was also confirmed in 20.5% of dairy cattle faecal samples. Arcobacter spp. was isolated in 68.5% of the farms and in 41.7% of faecal samples, with A. cryaerophilus being the most frequently identified species. The results related to the prevalence of the bacteria included in this study confirm their presence in high numbers in different types of biological samples from dairy farms, and suggest that more epidemiological studies regarding this bacteria need to be performed.
Listeria
Arcobacter
Campylobacter

Zusammenfassung

Bakterien der Gattungen Listeria, Campylobacter und Arcobacter sind potentiell humanpathogene Mikroorganismen, welche auch in Milchviehbetrieben vorkommen . Das Auftreten dieser Bakterien wurde in galizischen Milchviehbetrieben im Nordwesten Spaniens untersucht. Im ersten Teil der Studie wurde die Prävalenz der Gattung Listeria in 98 Milchviehbetrieben in Sammelmichproben aus den jeweiligen Milchtanks ermittelt. Ausserdem wurden 83 Silofutterproben und 97 Kotproben von Milchkühen untersucht. L. monocytogenes wurde jeweils in 6,1 %, 9,3 % und 6 % der Proben festgestellt. Des Weiteren wurden 254 Kotproben von Kühen aus 89 Milchviehbetrieben entnommen, um den Anteil von Campylobacter spp. und Arcobacter spp. zu bestimmen. Campylobacter kam in den untersuchten Herden mit einer Prävalenz von 36 % vor und war in 20,5 % der Kotproben enthalten. Arcobacter konnte in 68 % der Betriebe nachgewiesen werden und zu 41,7 % in den Kotproben. A. cryaerophilus stellte hierbei die am häufigsten identifizierte Arcobacter species. Die Ergebnisse dieser Studie bestätigen das Vorkommen der untersuchten Bakterienarten in verschiedenen biologischen Proben aus Milchviehbetrieben. Weitere epidemiologische Studien im Hinblick auf diese Bakterienarten sind nötig.
Listeria
Campylobacter
Arkobacter

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