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Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

Occurrence and Distribution of Listeria monocytogenes and Other Listeria Species in Ready-to-Eat and Raw Meat Products

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 122, 20-34

DOI: 10.2376/0005-9366-122-20

Publiziert: 01/2009

Summary

The present study was undertaken to estimate the occurrence and distribution of Listeria monocytogenes and other Listeria species in ready-to-eat food items (pasteurized milk, cheese, ice cream, and cakes) and raw meat products (minced beef, pork, and chicken carcasses). A total of 711 randomly selected samples were collected from supermarkets and pastry shops in Addis Ababa, Ethiopia. Listeria monocytogenes and other Listeria species were isolated and identified according to the techniques recommended by the International Organization for Standardization (ISO 11290-1). Serotyping of L. monocytogenes strains was carried out at the French Food Safety Agency (AFSSA), Ploufragan, France. Of the 711 food samples examined, 189 (26.6%) were Listeria positive of which 34 (4.8%) were L. monocytogenes. Pork was the most contaminated with Listeria species (62.5%) followed by minced beef (47.7%), ice cream (42.7%), soft cheese (16.8%), chicken carcasses (16.0%), and cakes (12.1%). All pasteurized milk and cottage cheese samples examined were Listeria negative. Listeria monocytogenes strains were isolated in ready-to-eat food items consisting of ice cream (11.7%), cakes (6.5%), and soft cheese (3.9%) and in meat products ranging from 3.7% to 5.1%. Among the 34 isolates of L. monocytogenes serotyped, serotypes 4b/4e (n = 32), 4c, and 4e (n = 2) were identified. The presence of L. monocytogenes in some ready-to-eat food items could pose public health hazards to the consumer, particularly to the high-risk group of the population.

Zusammenfassung

Die vorliegende Studie wurde durchgeführt, um Daten zum Vorkommen und zur Serovar-Verteilung von Listeria monocytogenes und anderen Listeria spp. in verzehrfertigen Lebensmitteln (pasteurisierte Milch, Käse, Speiseeis, Kuchen) und rohem Fleisch (Rindergehacktes, Schweinefleisch, Hähnchen) in Addis Abeba, Äthiopien zu erheben. Insgesamt 711 zufällig ausgesuchte Proben wurden hierzu in Einzelhandelsgeschäften von Addis Abeba gekauft und nach ISO 11290-1 auf Listerien untersucht. Die Serotypisierung der L. monocytogenes-Isolate wurde in der Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments (AFSSA), Ploufragan, Frankreich durchgeführt. Bei 26,6 % der Proben waren Listeria spp. in der Anreicherung nachweisbar, bei 4,8 % Listeria monocytogenes. Schweinefleisch wies mit 62,5 % die höchste Listerien-Kontaminationsrate auf, gefolgt von Rinderhackfleisch (47,7 %), Speiseeis (42,7 %), Weichkäse (16,8 %), Hähnchen (16,0 %) und Kuchen (12,1 %). Pasteurisierte Milch und Cottage Cheese erwiesen sich als frei von Listerien. L. monocytogenes war nachweisbar bei 11,7 % der Speiseeis-, 6,5 % der Kuchen- und 3,9 % der Weichkäseproben. Rohes Fleisch war je nach Art zu 3,7 bis 5,1 % mit L. monocytogenes kontaminiert. Die 34 serotypisierten L. monocytogenes- Isolate gehörten den Serovaren 4b/4e (n = 32), 4c und 4e (n = 2) an. Die hohe Prävalenz von L. monocytogenes gerade bei den verzehrfertigen Lebensmitteln stellt eine nicht zu unterschätzende Gefährdung, insbesondere für die Risikogruppen, in der Bevölkerung dar.

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