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Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

The role of preparation technique, culture media and incubation time for embryonation of Heterakis gallinarum eggs

Heterakis gallinarum, Embryonierung, Kulturmedium, Heterakis gallinarum, embryonation, culture media

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 115, 30-33

DOI: 10.2377/0341-6593-115-30

Publiziert: 01/2008

Summary

The importance of preparation technique, culture media and incubation time inthe embryonation of the infective egg stages of the intestinal nematode parasiteHeterakis gallinarum was studied. Mature H. gallinarum worms were isolated fromthe caeca of infected chickens and separated by sex. In a first experiment intactfemale worms were kept for the development of their eggs in four differentmedia (0.5 % formalin, % formalin, 0.1 N sulphuric acid, 0.1 % potassium dichromate)and incubated under constant temperature ( 0– °C) for , 4, 6 or 8 weeks.Afterwards the body of the worms were ruptured and the numbers of unembryonatedand embryonated eggs were determined using a McMaster egg countingchamber, and the percentage of embryonated eggs was calculated. After 8 weeksof incubation in 0.5 % formalin, 0.1 N sulphuric acid or 0.1 % potassium dichromate7.6 %, 6.7 % and 9.4 % of the eggs, respectively, embryonated intothird stage larvae (p gt; 0.05). In contrast, incubation in % formalin resulted in anembryonation of 18.6 % only (p

Zusammenfassung

In der vorliegenden Arbeit wurde die Bedeutung der Präparationstechnik, Kulturmediensowie Inkubationszeit für die Entwicklung von Heterakis gallinarum-Eiernuntersucht. Zu diesem Zweck wurden zunächst adulte Heterakis gallinarum-Würmeraus Blinddärmen von infizierten Hühnern isoliert und nach Geschlechtern getrennt.In einem ersten Versuch wurden intakte weibliche Würmer zur Entwicklung derin ihren Uteri befindlichen Eier in vier verschiedenen Medien (0,5 % Formalin, %Formalin, 0,1 N Schwefelsäure, 0,1 % Kaliumdichromat) unter konstanten Temperaturbedingungen( 0– °C) für , 4, 6 oder 8 Wochen inkubiert. Anschließendwurden die Würmer zerkleinert und der Anteil embryonierter und nicht embryonierterEier mittels McMaster-Verfahren ermittelt.Nach achtwöchiger Inkubation in 0,1%igem Kaliumdichromat waren 9.4 % derEier embryoniert. Bei Kultivierung in 0,5%iger Formalinlösung bzw. 0.1 N Schwefelsäurebzw. 0,1%igem Kaliumdichromat waren es 7,6 bzw. 6,7 % (p gt; 0,05).Signifikant (p

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