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Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

Growth performance and carcass characteristics of ImprovacTM-treated male pigs compared with barrows

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 125, 456-462

DOI: 10.2376/0005-9366-125-456

Publiziert: 11/2012

Summary

The present study assessed the effects of using ImprovacTM (Pfizer Animal Health, Germany) on growth performance and meat characteristics in cross-bred male pigs. In addition average daily weight gain of immunised and surgically castrated males was estimated in order to demonstrate differences in growing patterns in these two treatment groups. The study was carried out in two identical batches. Pigs within batches (n = 5) were allocated to two different treatment groups: immunisation (IM) versus surgical castration (CM). Within treatment groups pigs were randomly assigned to two different diets (low- and high-lysine diet) in order to examine interactions of growth performance and castration technique. Vac- cination was performed on the day of entry to the fattening unit and four to six weeks prior to slaughter. At the second vaccination IM-pigs showed significantly lower body weights than the control group (p high) tended to be higher than IMF in immunised pigs fed low-lysine diets (IMlow). This effect was not seen in surgical castrates in either batch. Immunisation against GnRH offers a good approach to produce taint-free pork while ensuring boar-like growth for a large part of the fattening period.
castration
boar-taint
GnRF
vaccination

Zusammenfassung

Die vorliegende Studie hatte zum Ziel, die Auswirkung der Impfung mit ImprovacTM (Pfizer Animal Health, D) auf Wachstumsleistung und Fleischbeschaffenheit bei männlichen Mastschweinen zu erfassen. Zusätzlich wurden mittels der Wachstumsfunktion die durchschnittlichen täglichen Zunahmen von geimpften und chirurgisch kastrierten männlichen Mastschweinen geschätzt und Unter- schiede im Wachstumsverlauf der zwei Versuchsgruppen verglichen. Die Datenerfassung erfolgte in zwei aufeinanderfolgenden Mastdurchgängen. Alle Tiere je Durchgang (n = 5) wurden zufällig in die folgenden zwei Versuchs- gruppen aufgeteilt: Impfung (IM) versus chirurgische Kastration (CM). Innerhalb der Versuchsgruppen erfolgte eine Verteilung der Tiere auf zwei unterschiedliche Futtergruppen (niedriger und hoher Lysingehalt im Futter), um Interaktionen von Kastrationstechnik und Wachstumsleistung zu untersuchen. Die Impfung erfolgte am Tag der Einstallung zur Mast und vier bis sechs Wochen vor der Schlachtung. Zum Zeitpunkt der zweiten Impfung zeigten IM-Schweine in beiden Durchgängen signifikant niedrigere Korpergewichte als die Kontrollgruppe (p
Kastration
Ebergeruch
GnRF
Impfung

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