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Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

Quantitative resistance level (MIC) of bacterial pathogens (Escherichia coli, Pasteurella multoäda, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella sp., Staphylococcus oureus) isolated from chickens and turkeys: National Resistance Monitoring by the BVL 2004/2005

DOI 10.2376/0005-9366-120-452

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 120, 452-463

DOI: 10.2376/0005-9366-120-452

Publiziert: 09/2007

Summary

In the study 2004/2005, the current quantitative resistance level of Escherichia coli, Pasteurella multocida, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella sp. and Staphylococcus aureus from chickens and turkeys was determined for the first time within the frameworkof the National Resistance Monitoring of the Federal Office of Consu-mer Protection and Food Safety (BVL).The objective was to implement a valid database on the basis of which the development and spread of resistance can be evaluated and monitored. During the investigation period from January 2004 to February 2005,927 strains were collected and 857 (92 %) bacteria strains which corresponded to the specifications of the study protocol were tested with the broth microdilution method to determine the in vitro susceptibility (minimum inhibitory concentration) to 22 to 28 antimicrobial agents or antibiotic combina-tions.The results document a prevalence of resistance that exceeds that of bacterial pathogens of other animal species,especially in the case of tetracycline. Apart for S.aureus, clinical resistance to fluoroquinolones can still beconsidered low in poultry pathogens {Ecoli approx. 2 %). By applying the MICgo of 4 mg/L for enrofloxacin,a susceptibility of approximately 78 % was calculated for S. aureus. A comparison of the prevalence of resistance between chickens and turkeys, showed that a slightly higher prevalence of resistance can be expected in turkeys. Diffe-rences between the susceptibility data of chicks and adult animals could only be found in turkeys. In the case of f. coli, the prevalence of resistance of strains isolated from adult turkeys was up to 10 % higher than those isolated from chicks for the corresponding antimicrobial agents. It must be pointed out that the number of Ecoli strains from adult turkeys was much higher (n = 194) than the number from turkey chicks (n = 21).The results indicate clearly that in a resistance monito-ring System it is necessary to categorise poultry by animal species (chicken, turkey) as well as by production stage and type (broiler, laying hen), so that the epidemiology of resistance can be correctly represented and evaluated.This Information is the basis for the development of long-term management options for minimizing antibiotic resistance. Furthermore, the knowledge of prevailing resistance levels in Germany is a valuable tool for veterinary practitioners when determining an empirical therapy.The data collected by the BVL make an impor-tant contribution to the optimisation of the safety of food from animals, and thus to improving consumer protection.

Zusammenfassung

Im Rahmen des Nationalen Resistenzmonitorings des Bundesamtes für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) wurde erstmals in der Studie 2004/2005 auch das aktuelle quantitative Resistenzniveau bei Escherichia coli, Pasteurella multocida,Pseudomonas aeruginosa,Salmonella sp. und Staphylococcus aureus vom Huhn und Truthuhn ermittelt, damit auf einer validen Datenbasis die Entwicklung sowie Verbreitung von Resistenzen beurteilt und überwacht werden kann. Im Untersuchungszeitraum von Januar 2004 bis Februar 2005 wurden 927 Bakterienstämme vom Geflügel eingeschickt, von denen 857 (92 %) Stämme den Kriterien des Stichprobenplans entsprachen und entsprechend mit der Bouillon-Mikrodilutions-Methode auf ihre in-vitro Empfindlichkeit (minimale Hemmkonzentration) gegenüber 22 bis 28 antimikrobiell wirksamen Substanzen bzw. Wirkstoffkombinationen untersucht wurden. Die Ergebnisse dokumentieren ein Resistenzniveau, das vor allem bei Tetracyclin über dem von bakteriellen Infektionserregern anderer Tierarten liegt. Demgegenüber ist bisher mit geringer Therapieresistenz gegenüber Fluorchinolonen bei Geflügelpathogenen zu rechnen {Ecoli ca. 2 %). Ausgenommen davon sind S. aureus-Stämme, bei denen, aufgrund der festgestellten MHK-Werte (MHKgo = 4 mg/L), mit einem Empfindlichkeitsniveau von ca. 78 % gerechnet werden muss. Der Vergleich der Resistenzquoten zwischen den Tierarten Huhn und Truthuhn ergab,dass beim Truthuhn insgesamt mit leicht höheren Resistenzquoten zu rechnen ist. Die Gegenüberstellung der Empfindlichkeitsergebnisse von Küken zu denen der adulten Tiere zeigte nur für das Truthuhn Unterschiede. Für f. coli wurde bei den adulten Truthühnern im Vergleich zu den Truthuhnküken bei den korrespondierenden Wirkstoffen ein Anstieg der unempfindlichen Stämme von bis zu 10 % festgestellt. Bei dieser Aussage ist zu berücksichtigen, dass von erwachsenen Tieren 194 Stämme und von Küken aber nur 21 Stämme zur Verfügung standen. Die ermittelten Ergebnisse verdeutlichen,dass im System eines Resistenzmonitorings eine Einteilung des Wirtschaftsgeflügels nach der Tierart (Huhn,Truthuhn) und der Produktionsstufe bzw. dem -typ (Masthahn, Legehenne) erfolgen muss, damit die Epidemilo-gie der Resistenz zutreffend dargestellt und bewertet werden kann. Diese Informationen sind Grundlage für die Entwicklung nachhaltig wirkender Managementoptionen zur Minimierung von Antibiotikaresistenzen.Zudem geben sie dem Tierarzt wertvolle Hinweise zum Resistenzniveau in Deutschland, die als Entscheidungshilfe bei der kalkulierten Therapie dienen können. Da die erhobenen Daten einen wichtigen Beitrag zur Optimierung der Lebensmittelsicherheit der vom Tier stammenden Produkte leisten, tragen sie zu einer Verbesserung des Verbraucherschutzes bei.

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