Food-borne intoxication in small animal practice
Der Praktische Tierarzt 102, 248–266
DOI: 10.2376/0032-681X-2110
© Schlütersche Fachmedien GmbH. 2021
Publiziert: 03/2021
Zusammenfassung
Zahlreiche Lebensmittel, die für Menschen ungefährlich sind, können bei unseren Haustieren zu schweren Vergiftungen führen. Hunde sind aufgrund ihrer wenig selektierenden Essgewohnheiten überrepräsentiert. Katzen sind dreimal seltener betroffen, können aber insbesondere durch geruch- und geschmacklose Lebensmittel Vergiftungen erleiden (Kovalkovičová et al. 2009). Der Vorbericht des Patientenbesitzers ist häufig der wichtigste Anhaltspunkt für die Diagnosestellung, da spezifische Untersuchungen oder Laborparameter nicht verfügbar sind. Der Beitrag geht beispielhaft auf einige Lebensmittel ein, die Vergiftungen bei Tieren, die in der Kleintierpraxis vorgestellt werden, hervorrufen können. Er beschreibt praxisrelevant den Vergiftungsmechanismus, Symptome, Diagnostik, Behandlungsmöglichkeiten sowie die Prognose.
Summary
Most food items are harmless for humans, but can trigger severe poisoning in pets. Dogs in particular are more vulnerable due to their habit of readily consuming various food items indiscriminately. In contrast cats are three times less likely to be affected by food poisoning. However, they can also become victims when food does not smell or has no taste. (Kovalkovičová et al. 2009). The most important aspect to reach a sustainable food poisoning diagnosis is based on the pet’s owner report. As a specific examination tool or laboratory parameters are mostly of the lacking time not available. This article describes several food items which can cause severe poisoning in animals who were brought to a small animal clinic for treatment. Relevant to a clinic practice setting it describes the mechanism of poisoning, symptoms, diagnosis, possibilities of treatment and prognosis.