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Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

Expert opinion based modelling of the risk of human infection with H5N1 through the consumption of poultry meat in Germany

DOI 10.2376/0005-9366-120-98

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 120, 98-107

DOI: 10.2376/0005-9366-120-98

Publiziert: 03/2007

Summary

Matthias Greiner, Christine Müller-Graf, Petra Hiller,Christina Schrader, Andrea Gervelmeyer, Lüppo Ellerbroek, Bernd AppelAccording tocurrent scientific opinion the risk of human infection with H5N1 via preparation and consumption of poultry meat is negligible.This opinion has not yet been challenged by a formal riskassessment,due to the lackof empirical data. We have developed a scenario pathway model as a conceptual framework for a formal assessment of the H5N1 risk to humans through consumption of poultry meat and parameterise the model using Information derived from expert opinions. Theaim of this study was to investigate whetherthe notion of an overall negligible risk via the oral infection route is consistent with ad hoc data and expert opinions on the relevant parameters of the model.The model is mainly based on expert opinion. A stochastic Monte-Carlo Simulation was conducted which tookinto consideration (amongst others) the exposure and infection of chicken (broiler and layer),turkeys,ducks and geese,the probabilities of detection prior to slaughter, virus survival and contamination during slaughter,as well as during thecutting and preparation of meat in commercial plants and in private households, respectively. The empirical consumption pattern for poultry meat in Germany was taken into account in the Simulation.The results show that the risk for the individual consu-mer is practically zero whereas up to 23 cases peryear in Germany might occur if the upper (more pessimistic) ranges of the expert opinions apply.The finding of a low but non-negligible risk to the population is discussed in relation to the epide-miological Information available from recent outbreaks in South East Asia.

Zusammenfassung

Das Risiko für eine Infektion des Menschen mit H5N1 durch Zubereitung und den Verzehr von Geflügelfleisch wird gegenwärtig als vernachlässigbar eingeschätzt. Eine formale Risikobewertung wurde bisher nicht durchgeführt, u.a. weil empirische Daten fehlen. Wir berichten über die Entwicklung eines Szenario-Modells als konzeptionellen Rahmen für eine formale Bewertung des H5N1 Risikos für den Menschen durch den Verzehr von Geflügelfleisch. Ziel der Untersuchung ist es zu überprüfen, ob die Einschätzung des Risikos als„vernachlässigbar" mit den Modellaussagen zu vereinbaren ist, die auf Grund von ad hoc verfügbaren Daten und Expertenmeinungen erstellt wurden. Das Modell basiert weitgehend auf Expertenmeinungen. Eine stochastische Monte-Carlo Simulation wurde durchgeführt, welche unter anderem die Wahrscheinlichkeit einer Exposition und Infektion von Hühnern (Broiler and Legehennen), Puten, Enten und Gänsen, eines Nachweises der Infektion vor der Schlachtung sowie des Überlebens und der Kreuzkontamination während des Schlachtprozesses sowie der Zerlegung und Zubereitung in privaten Haushalten berücksichtigt. Das Model basiert auf empirischen Verzehrsdaten für Geflügelfleisch in Deutschland. Die Ergebnisse zeigen, dass unter denModellannahmen das individuelle Verbraucherrisiko praktisch gleich Null ist, während bis zu 23 Infektionsfälle pro Jahr in Deutschland zu erwarten wären, wenn die höheren (pessimistischeren) Wertebereiche der Modelparameter zutreffen. Die Unsicherheit der Modelaussagen sowie der Befund eines niedrigen, aber nicht zu vernachlässigen Risikos bei der Populationsbetrachtung werden diskutiert.

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