%0 Journal Article %K Mykotoxine %K Gesundheitsstörungen %K Höchstwerte %K Richtwerte %K Prävention %B Der Praktische Tierarzt %C Hannover %D 2015 %G German %I Schlütersche Verlagsges %P 690-700 %T Die Bedeutung von Mykotoxinen in der Pferdefütterung %V 96 %1 {"oldId":88487,"title":"Die Bedeutung von Mykotoxinen in der Pferdef\u00fctterung","topline":"","teaserText":"The significance of mycotoxins in Horse Feed","content":"

Zusammenfassung<\/span>
Mykotoxine sind sekund\u00e4re Stoffwechselprodukte von Pilzen, die beim Pferd gesundheitliche St\u00f6rungen durch eine erh\u00f6hte Aufnahme \u00fcber das Futter ausl\u00f6sen k\u00f6nnen. Allerdings fehlen vielfach Untersuchungen, die eine eindeutige Dosiswirkung beim Pferd beschreiben. H\u00f6chstwerte f\u00fcr Mykotoxine, die nicht \u00fcberschritten werden d\u00fcrfen, gibt es f\u00fcr Lebensmittel sowie f\u00fcr Aflatoxin B1 und Mutterkorn in Futtermitteln. F\u00fcr die Mykotoxine Zearalenon (ZON), Deoxynivalenol (DON), Ochratoxin A (OTA) und Fumonisine B1 und B2 gelten Richtwerte, bei deren Unterschreitung eine Gef\u00e4hrdung des Tierwohls auszuschlie\u00dfen ist. Zu unterstreichen ist, dass Mykotoxine nicht komplett aus Futtermitteln zu eliminieren sind, die Optimierung der Ernte- und Lagerungsbedingungen stellt aber eine sinnvolle Ma\u00dfnahme dar, um die Kontamination der Futtermittel mit Mykotoxinen zu minimieren. Insbesondere die Trocknung und Reinigung von Getreide f\u00fchren zu einer effektiven Reduktion der Mykotoxinkontamination, wohingegen der Einsatz von Mykotoxinbindern aufgrund fehlender Wirksamkeitsstudien f\u00fcr das Pferd aktuell nicht empfohlen werden kann.<\/p>

Schl\u00fcsselw\u00f6rter<\/span>
Mykotoxine, Gesundheitsst\u00f6rungen, H\u00f6chstwerte, Richtwerte, Pr\u00e4vention<\/p>

Summary<\/span>
Mycotoxins are secondary metabolites produced by microfungi that are capable of causing disease in horses. However, little is known about the impact of mycotoxins on health status in horses. Several mycotoxins are claimed as undesirable substances with maximum levels in food, whereas only aflatoxin B1 and rye ergot are claimed as undesirable substances with maximum levels in animal feedstuffs. Mycotoxins such as zearalenone (ZON), deoxynivalenol (DON), ochratoxin A (OTA) and fumonisin B1 and B2 are regulated by guidance levels and it is supposed that feed contamination by ZON, DON, OTA and fumonisin B1 and B2 below these guidance levels is not detrimental to animal health. Nevert heless, it is impossible to completely eliminate the presence of mycotoxins. Therefore it is important to reduce the feedstuff contamination by optimizing harvesting and storage conditions. In particular, drying and cleaning of grains are most effective to reduce mycotoxins. The use of mycotoxin binding substances is not recommended due to a lack of information about efficacy in horses. <\/p>

Key words<\/span>
Mycotoxins, health status, maximum levels, guidance levels, prevention<\/p>","categories":["Der Praktische Tierarzt","Abostufe DPT","Pferd","Fachartikel"],"fromDate":"Jun 30, 2015 10:00:00 PM","oldUrls":["http:\/\/vetline.de\/die-bedeutung-von-mykotoxinen-in-der-pferdefuetterung\/150\/3230\/88487"],"doiLanguage":"deutsch","doiProductFormat":"online","doiPublisher":"Schl\u00fctersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG","doiSerialWorkTitle":"Der Praktische Tierarzt","doiDocumentUri":"http:\/\/www.vetline.de\/die-bedeutung-von-mykotoxinen-in-der-pferdefuetterung\/150\/3230\/88487\/","doiSource":"Prakt Tierarzt 96: 690\u2013700","doiissn":"0032-681 X","doiNr":"","doiFirstPage":"690","doiLastPage":"700","doiTransmitted":false,"doiAuthor":"Schulz A, Vervuert I","pdf":{"path":"http:\/\/data\/DPT_2015_07_0690.pdf","title":"DPT_2015_07_0690.pdf","description":"Die Bedeutung von Mykotoxinen in der Pferdef\u00fctterung "},"authors":[{"firstName":"A","middleName":"","lastName":"Schulz"},{"firstName":"I","middleName":"","lastName":"Vervuert"}],"contentOptimised":"

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Mykotoxine, Gesundheitsst\u00f6rungen, H\u00f6chstwerte, Richtwerte, Pr\u00e4vention<\/p>

Summary<\/strong>
Mycotoxins are secondary metabolites produced by microfungi that are capable of causing disease in horses. However, little is known about the impact of mycotoxins on health status in horses. Several mycotoxins are claimed as undesirable substances with maximum levels in food, whereas only aflatoxin B1 and rye ergot are claimed as undesirable substances with maximum levels in animal feedstuffs. Mycotoxins such as zearalenone (ZON), deoxynivalenol (DON), ochratoxin A (OTA) and fumonisin B1 and B2 are regulated by guidance levels and it is supposed that feed contamination by ZON, DON, OTA and fumonisin B1 and B2 below these guidance levels is not detrimental to animal health. Nevert heless, it is impossible to completely eliminate the presence of mycotoxins. Therefore it is important to reduce the feedstuff contamination by optimizing harvesting and storage conditions. In particular, drying and cleaning of grains are most effective to reduce mycotoxins. The use of mycotoxin binding substances is not recommended due to a lack of information about efficacy in horses. <\/p>

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