%0 Journal Article %K Staphylococcus aureus %K ring trial %K enterotoxins %K soft cheese %B Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift %C Hannover %D 2016 %G English %I Schlütersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG %P 290-295 %R 10.2376/0005-9366-15047 %T Interlaboratory Profiency Testing trial on the Detection of Staphylococcal Enterotoxins types SEA to SEE in food in Germany 2013 %V 129 %1 {"oldId":96510,"title":"Interlaboratory Profiency Testing trial on the Detection of Staphylococcal Enterotoxins types SEA to SEE in food in Germany 2013","topline":"","teaserText":"Laborvergleichsuntersuchung zum Nachweis von Staphylokokken-Enterotoxinen der Typen SEA-SEE im Lebensmittel in Deutschland im Jahr 2013","content":"

Summary<\/span>
In the autumn 2013, the National Reference Laboratory for coagulase positive staphylococci (CPS) including Staphylococcus (S.) aureus (NRL-Staph) at the Federal Institute for Risk Assessment has organized its first interlaboratory profiency testing (ILPT) trial for the detection of staphylococcal enterotoxins (SE) types SEA to SEE in food. The purpose of the ILPT was to assess the analytical competence of the official laboratories of the Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d authorities. Moreover, it was the intention to gain an overview of the standard methods implemented in the participating laboratories for the purpose of SE detection in food. Five cream cheese samples at three different contamination levels (blank, low, and high) were sent to each participant. In total, 15 laboratories participated to the ILPT: 14 laboratories from 11 Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d, and the European Reference Laboratory for CPS including S. aureus (EU-RL for CPS). Data sets from 14 participating laboratories were included in the analysis. Overall, a specificity of 100% (14\/14 true negative results), a sensitivity of 55% (31\/56 true positive results), and an accuracy of 64% (45\/60 true results) was achieved. The majority of participants (9\/15) used other analytical methods for the detection of SE in food than the suggested European Screening Method (ESM) v5. To conclude on the ILPT in general it is to state that the majority of participating laboratories failed to correctly identify SE-low-contaminated samples. Further efforts are necessary to improve the analytical capacity and sensitivity as regards the detection of SE in food in Germany.<\/p>

Keywords<\/span>
Staphylococcus aureus, ring trial, enterotoxins, soft cheese<\/p>

Zusammenfassung<\/span>
Im Herbst 2013 hat das am Bundesinstitut f\u00fcr Risikobewertung angesiedelte Nationale Referenzlabor f\u00fcr Koagulase-positive Staphylokokken (KPS) einschlie\u00dflich Staphylococcus (S.) aureus (NRL-Staph) erstmals eine Laborvergleichsuntersuchung (LVU) zum Nachweis von Staphylokokken-Enterotoxinen (SE) der Typen SEA-SEE in Lebensmitteln organisiert. \u00dcbergeordnetes Ziel dieser LVU war es, den Status quo der analytischen Kompetenz der f\u00fcr die Untersuchung amtlicher Proben zust\u00e4ndigen Landeslaboratorien in der Bundesrepublik zu erfassen. Dar\u00fcber hinaus sollte hinterfragt werden, welche Methoden zur Untersuchung von Lebensmitteln auf SE in den teilnehmenden Laboratorien etabliert sind. Jeder Teilnehmer erhielt f\u00fcnf Frischk\u00e4se-Proben in drei unterschiedlichen Toxinkonzentrationen zur Untersuchung: nicht kontaminiert, kontaminiert (niedrige Konzentration) und kontaminiert (hohe Konzentration). 15 Laboratorien (14 amtliche Laboratorien aus 11 Bundesl\u00e4ndern sowie das Europ\u00e4ische Referenzlaboratorium (EU-RL) f\u00fcr KPS nahmen an der LVU teil; 14 Datens\u00e4tze konnten in die Auswertung einbezogen werden. Insgesamt wurde eine analytische Spezifit\u00e4t von 100 % (14 von 14 negativen Proben wurden richtig erkannt), eine Sensitivit\u00e4t von 55 % (31 von 56 positiven Proben wurden richtig erkannt) und damit eine Genauigkeit von 64 % (45 von 60 Proben wurden richtig erkannt) von den teilnehmenden Laboratorien erzielt. In der Mehrzahl (9 von 15 Laboratorien) setzten die Teilnehmer andere Methoden ein, als die vom NRL-Staph empfohlene Europ\u00e4ische Screeningmethode (ESM) v5. Die Ergebnisse der Laborvergleichsuntersuchung zeigen, dass die Mehrheit der Laboratorien nicht in der Lage war, niedrig-kontaminierte SE-positive Proben richtig zu beurteilen. Zuk\u00fcnftig m\u00fcssen weitere Anstrengungen unternommen werden, um die analytische Kompetenz und insbesondere Sensitivit\u00e4t in Deutschland hinsichtlich des Nachweises von Staphylokokken-Enterotoxinen im Lebensmittel zu verbessern. <\/p>

Schl\u00fcsselw\u00f6rter<\/span>
Staphylococcus aureus, Ringversuch, Enterotoxine, Frischk\u00e4se<\/p>","categories":["Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","Abostufe BMTW","Fachartikel"],"fromDate":"Jul 10, 2016 10:00:00 PM","oldUrls":["http:\/\/vetline.de\/interlaboratory-profiency-testing-trial-on-the-detection-of-staphylococcal-enterotoxins-types-sea-to-see-in-food-in-germany-2013\/150\/3130\/96510"],"doiLanguage":"englisch","doiProductFormat":"online","doiPublisher":"Schl\u00fctersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG","doiSerialWorkTitle":"Berliner und M\u00fcnchener Tier\u00e4rztliche Wochenschrift ","doiDocumentUri":"http:\/\/www.vetline.de\/interlaboratory-profiency-testing-trial-on-the-detection-of-staphylococcal-enterotoxins-types-sea-to-see-in-food-in-germany-2013\/150\/3130\/96510\/","doiSource":"Berliner und M\u00fcnchener Tier\u00e4rztliche Wochenschrift 129, Heft 7\/8 (2016), Seiten 290\u2013295","doiissn":"0005-9366","doiNr":"10.2376\/0005-9366-15047","doiFirstPage":"290","doiLastPage":"295","doiTransmitted":true,"doiAuthor":"Fetsch A, Steege K, Leeser D, Krause G","pdf":{"path":"http:\/\/data\/BMW_2016_07_08_0290.pdf","title":"BMW_2016_07_08_0290.pdf","description":"Interlaboratory Profiency Testing trial on the Detection of Staphylococcal Enterotoxins types SEA to SEE in food in Germany 2013"},"authors":[{"firstName":"A","middleName":"","lastName":"Fetsch"},{"firstName":"K","middleName":"","lastName":"Steege"},{"firstName":"D","middleName":"","lastName":"Leeser"},{"firstName":"G","middleName":"","lastName":"Krause"}],"contentOptimised":"

Summary<\/strong>
In the autumn 2013, the National Reference Laboratory for coagulase positive staphylococci (CPS) including Staphylococcus (S.) aureus (NRL-Staph) at the Federal Institute for Risk Assessment has organized its first interlaboratory profiency testing (ILPT) trial for the detection of staphylococcal enterotoxins (SE) types SEA to SEE in food. The purpose of the ILPT was to assess the analytical competence of the official laboratories of the Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d authorities. Moreover, it was the intention to gain an overview of the standard methods implemented in the participating laboratories for the purpose of SE detection in food. Five cream cheese samples at three different contamination levels (blank, low, and high) were sent to each participant. In total, 15 laboratories participated to the ILPT: 14 laboratories from 11 Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d, and the European Reference Laboratory for CPS including S. aureus (EU-RL for CPS). Data sets from 14 participating laboratories were included in the analysis. Overall, a specificity of 100% (14\/14 true negative results), a sensitivity of 55% (31\/56 true positive results), and an accuracy of 64% (45\/60 true results) was achieved. The majority of participants (9\/15) used other analytical methods for the detection of SE in food than the suggested European Screening Method (ESM) v5. To conclude on the ILPT in general it is to state that the majority of participating laboratories failed to correctly identify SE-low-contaminated samples. Further efforts are necessary to improve the analytical capacity and sensitivity as regards the detection of SE in food in Germany.<\/p>

Keywords:<\/strong>
Staphylococcus aureus, ring trial, enterotoxins, soft cheese<\/p>

Zusammenfassung<\/strong>
Im Herbst 2013 hat das am Bundesinstitut f\u00fcr Risikobewertung angesiedelte Nationale Referenzlabor f\u00fcr Koagulase-positive Staphylokokken (KPS) einschlie\u00dflich Staphylococcus (S.) aureus (NRL-Staph) erstmals eine Laborvergleichsuntersuchung (LVU) zum Nachweis von Staphylokokken-Enterotoxinen (SE) der Typen SEA-SEE in Lebensmitteln organisiert. \u00dcbergeordnetes Ziel dieser LVU war es, den Status quo der analytischen Kompetenz der f\u00fcr die Untersuchung amtlicher Proben zust\u00e4ndigen Landeslaboratorien in der Bundesrepublik zu erfassen. Dar\u00fcber hinaus sollte hinterfragt werden, welche Methoden zur Untersuchung von Lebensmitteln auf SE in den teilnehmenden Laboratorien etabliert sind. Jeder Teilnehmer erhielt f\u00fcnf Frischk\u00e4se-Proben in drei unterschiedlichen Toxinkonzentrationen zur Untersuchung: nicht kontaminiert, kontaminiert (niedrige Konzentration) und kontaminiert (hohe Konzentration). 15 Laboratorien (14 amtliche Laboratorien aus 11 Bundesl\u00e4ndern sowie das Europ\u00e4ische Referenzlaboratorium (EU-RL) f\u00fcr KPS nahmen an der LVU teil; 14 Datens\u00e4tze konnten in die Auswertung einbezogen werden. Insgesamt wurde eine analytische Spezifit\u00e4t von 100 % (14 von 14 negativen Proben wurden richtig erkannt), eine Sensitivit\u00e4t von 55 % (31 von 56 positiven Proben wurden richtig erkannt) und damit eine Genauigkeit von 64 % (45 von 60 Proben wurden richtig erkannt) von den teilnehmenden Laboratorien erzielt. In der Mehrzahl (9 von 15 Laboratorien) setzten die Teilnehmer andere Methoden ein, als die vom NRL-Staph empfohlene Europ\u00e4ische Screeningmethode (ESM) v5. Die Ergebnisse der Laborvergleichsuntersuchung zeigen, dass die Mehrheit der Laboratorien nicht in der Lage war, niedrig-kontaminierte SE-positive Proben richtig zu beurteilen. Zuk\u00fcnftig m\u00fcssen weitere Anstrengungen unternommen werden, um die analytische Kompetenz und insbesondere Sensitivit\u00e4t in Deutschland hinsichtlich des Nachweises von Staphylokokken-Enterotoxinen im Lebensmittel zu verbessern. <\/p>

Schl\u00fcsselw\u00f6rter:<\/strong>
Staphylococcus aureus, Ringversuch, Enterotoxine, Frischk\u00e4se<\/p>","primaryLanguage":"englisch","summary":"In the autumn 2013, the National Reference Laboratory for coagulase positive staphylococci (CPS) including Staphylococcus (S.) aureus (NRL-Staph) at the Federal Institute for Risk Assessment has organized its first interlaboratory profiency testing (ILPT) trial for the detection of staphylococcal enterotoxins (SE) types SEA to SEE in food. The purpose of the ILPT was to assess the analytical competence of the official laboratories of the Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d authorities. Moreover, it was the intention to gain an overview of the standard methods implemented in the participating laboratories for the purpose of SE detection in food. Five cream cheese samples at three different contamination levels (blank, low, and high) were sent to each participant. In total, 15 laboratories participated to the ILPT: 14 laboratories from 11 Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d, and the European Reference Laboratory for CPS including S. aureus (EU-RL for CPS). Data sets from 14 participating laboratories were included in the analysis. Overall, a specificity of 100% (14\/14 true negative results), a sensitivity of 55% (31\/56 true positive results), and an accuracy of 64% (45\/60 true results) was achieved. The majority of participants (9\/15) used other analytical methods for the detection of SE in food than the suggested European Screening Method (ESM) v5. To conclude on the ILPT in general it is to state that the majority of participating laboratories failed to correctly identify SE-low-contaminated samples. Further efforts are necessary to improve the analytical capacity and sensitivity as regards the detection of SE in food in Germany.<\/p>

","keywords":["Staphylococcus aureus","ring trial","enterotoxins","soft cheese"],"zusammenfassung":"Im Herbst 2013 hat das am Bundesinstitut f\u00fcr Risikobewertung angesiedelte Nationale Referenzlabor f\u00fcr Koagulase-positive Staphylokokken (KPS) einschlie\u00dflich Staphylococcus (S.) aureus (NRL-Staph) erstmals eine Laborvergleichsuntersuchung (LVU) zum Nachweis von Staphylokokken-Enterotoxinen (SE) der Typen SEA-SEE in Lebensmitteln organisiert. \u00dcbergeordnetes Ziel dieser LVU war es, den Status quo der analytischen Kompetenz der f\u00fcr die Untersuchung amtlicher Proben zust\u00e4ndigen Landeslaboratorien in der Bundesrepublik zu erfassen. Dar\u00fcber hinaus sollte hinterfragt werden, welche Methoden zur Untersuchung von Lebensmitteln auf SE in den teilnehmenden Laboratorien etabliert sind. Jeder Teilnehmer erhielt f\u00fcnf Frischk\u00e4se-Proben in drei unterschiedlichen Toxinkonzentrationen zur Untersuchung: nicht kontaminiert, kontaminiert (niedrige Konzentration) und kontaminiert (hohe Konzentration). 15 Laboratorien (14 amtliche Laboratorien aus 11 Bundesl\u00e4ndern sowie das Europ\u00e4ische Referenzlaboratorium (EU-RL) f\u00fcr KPS nahmen an der LVU teil; 14 Datens\u00e4tze konnten in die Auswertung einbezogen werden. Insgesamt wurde eine analytische Spezifit\u00e4t von 100 % (14 von 14 negativen Proben wurden richtig erkannt), eine Sensitivit\u00e4t von 55 % (31 von 56 positiven Proben wurden richtig erkannt) und damit eine Genauigkeit von 64 % (45 von 60 Proben wurden richtig erkannt) von den teilnehmenden Laboratorien erzielt. In der Mehrzahl (9 von 15 Laboratorien) setzten die Teilnehmer andere Methoden ein, als die vom NRL-Staph empfohlene Europ\u00e4ische Screeningmethode (ESM) v5. Die Ergebnisse der Laborvergleichsuntersuchung zeigen, dass die Mehrheit der Laboratorien nicht in der Lage war, niedrig-kontaminierte SE-positive Proben richtig zu beurteilen. Zuk\u00fcnftig m\u00fcssen weitere Anstrengungen unternommen werden, um die analytische Kompetenz und insbesondere Sensitivit\u00e4t in Deutschland hinsichtlich des Nachweises von Staphylokokken-Enterotoxinen im Lebensmittel zu verbessern. <\/p>

","schluesselwoerter":["Staphylococcus aureus","Ringversuch","Enterotoxine","Frischk\u00e4se"],"translatedTitle":"Laborvergleichsuntersuchung zum Nachweis von Staphylokokken-Enterotoxinen der Typen SEA-SEE im Lebensmittel in Deutschland im Jahr 2013","abstractE":"In the autumn 2013, the National Reference Laboratory for coagulase positive staphylococci (CPS) including Staphylococcus (S.) aureus (NRL-Staph) at the Federal Institute for Risk Assessment has organized its first interlaboratory profiency testing (ILPT) trial for the detection of staphylococcal enterotoxins (SE) types SEA to SEE in food. The purpose of the ILPT was to assess the analytical competence of the official laboratories of the Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d authorities. Moreover, it was the intention to gain an overview of the standard methods implemented in the participating laboratories for the purpose of SE detection in food. Five cream cheese samples at three different contamination levels (blank, low, and high) were sent to each participant. In total, 15 laboratories participated to the ILPT: 14 laboratories from 11 Federal German \u201cL\u00e4nder\u201d, and the European Reference Laboratory for CPS including S. aureus (EU-RL for CPS). Data sets from 14 participating laboratories were included in the analysis. Overall, a specificity of 100% (14\/14 true negative results), a sensitivity of 55% (31\/56 true positive results), and an accuracy of 64% (45\/60 true results) was achieved. The majority of participants (9\/15) used other analytical methods for the detection of SE in food than the suggested European Screening Method (ESM) v5. To conclude on the ILPT in general it is to state that the majority of participating laboratories failed to correctly identify SE-low-contaminated samples. Further efforts are necessary to improve the analytical capacity and sensitivity as regards the detection of SE in food in Germany.","date":{"year":2016,"date":"07\/2016","accepted":"2016-07-10"},"volume":"129","openAccess":false,"journal":"Berliner und M\u00fcnchener Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","titleImageId":944,"pages":"290-295","redirects":["interlaboratory-profiency-testing-trial-on-the-detection-of-staphylococcal-enterotoxins-types-sea-to-see-in-food-in-germany-2013\/150\/3130\/96510"],"tierartCategories":[],"artikelartCategories":["Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","Abostufe BMTW","Fachartikel"]} %7 7/8 %8 07/2016