%0 Journal Article %K Organbefundung %K Schlachtchecks %K Pneumonie %K %B Der Praktische Tierarzt %C Hannover %D 2014 %G German %I Schlütersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG %P 634-644 %T Aussagekraft von Lungenbefundungen am Schlachthof im Vergleich zur Befundung in der Pathologie unter Berücksichtigung weiterführender diagnostischer Methoden beim Schwein %V 95 %1 {"oldId":79971,"title":"Aussagekraft von Lungenbefundungen am Schlachthof im Vergleich zur Befundung in der Pathologie unter Ber\u00fccksichtigung weiterf\u00fchrender diagnostischer Methoden beim Schwein","topline":"","teaserText":"Value of lung scoring at abattoir compared to histopathological lung scoring including continuative diagnostic nethods in pigs","content":"

Zusammenfassung<\/span>
In der vorliegenden Studie wurden insgesamt <\/span>1433 Schlachtlungen von 20 unterschiedlichen Lieferpartien am <\/span>Schlachtband beurteilt. Eine Auswahl der jeweils neun bis zehn makroskopisch <\/span>am st\u00e4rksten ver\u00e4nderten Lungen pro Lieferpartie wurde <\/span>anschlie\u00dfend in der Au\u00dfenstelle f\u00fcr Epidemiologie der Stiftung Tier\u00e4rztliche <\/span>Hochschule Hannover von einer Tier\u00e4rztin mit mehrj\u00e4hriger <\/span>Erfahrung in der Beurteilung von Sektionsbefunden beim Schwein <\/span>anhand von zwei Bewertungsschemata erneut makroskopisch beurteilt. <\/span>Anschlie\u00dfend wurden die Lungen bakteriologisch, molekularbiologisch <\/span>und immunhistochemisch weiterf\u00fchrend untersucht. Die <\/span>am Schlachtband durchgef\u00fchrte Begutachtung der einzelnen Lungen <\/span>(n = 1433) nach Blaha (1994) zeigte, dass 54 % aller Lungen einen <\/span>Lungenscore\/Pneumonie (Pn) von 0 (keine makroskopischen Lungenver\u00e4nderungen) <\/span>aufwiesen, eine Pn 1 (Anteil der Lungenver\u00e4nderungen <\/span> lt; 10 % der Lungenoberfl\u00e4che) wurde bei 32 %, eine Pn 2 <\/span>(Anteil der Lungenver\u00e4nderungen zwischen 10 und 30 % der Lungenoberfl\u00e4che) <\/span>bei 12 % und eine Pn 3 (Anteil der Lungenver\u00e4nderungen <\/span> gt; 30 % der Lungenoberfl\u00e4che) bei 3 % der begutachteten <\/span>Lungen festgestellt. Zus\u00e4tzlich zeigten 41 % der Lungen Anzeichen <\/span>einer Spitzenlappenpneumonie und 3 % eine Pleuritis. Die 191 makroskopisch <\/span>ver\u00e4nderten Lungen wurden in der Au\u00dfenstelle f\u00fcr Epidemiologie <\/span>in Bakum erneut nach Blaha (1994) untersucht und zeigten <\/span>bei 19 % eine Pn 0, bei 43 % eine Pn 1, bei 33 % eine Pn 2 und bei <\/span>5 % eine Pn 3. Hier wiesen 67 % der untersuchten Lungen Anzeichen <\/span>einer Spitzenlappenpneumonie und 23 % eine Pleuritis auf. F\u00fcr Mycoplasma<\/span> <\/span>hyopneumoniae <\/span>(M. hyo.<\/span>) verd\u00e4chtige Spitzenlappenpneumonien <\/span>traten auch in Lungen auf, die M. hyopneumoniae <\/span>negativ waren und <\/span>auch keine histologischen Hinweise auf eine enzootische Pneumonie <\/span>aufwiesen. Trotz weiterf\u00fchrender Untersuchungen (Bakteriologie, <\/span>Molekularbiologie, Histologie und Immunhistochemie) konnte das <\/span>Auftreten einer Spitzenlappenpneumonie nicht eindeutig mit einem <\/span>bestimmten Pathogen in Verbindung gebracht werden. Die Lungen <\/span>wurden zus\u00e4tzlich nach dem Bewertungsschema von Madec und Kobisch <\/span>(1982) bewertet. Der Pearson Korrelationskoeffizient zwischen <\/span>den beiden Bewertungsschemata betrug 0,82 (p \u2264 0,0001), was einen <\/span>deutlichen linearen Zusammenhang zwischen den beiden Bewertungsschemata <\/span>best\u00e4tigt. Zusammenfassend stellt das Bewertungsschema <\/span>nach Blaha eine zuverl\u00e4ssige Methode zur Nutzung im Rahmen der <\/span>amtlichen Fleischuntersuchung am Schlachtband dar, jedoch sollte im <\/span>Labor bei weiterf\u00fchrenden Untersuchungen das Schema von Madec <\/span>und Kobisch angewendet werden, da es genaueren Aufschluss \u00fcber <\/span>die Lokalisation und das Ausma\u00df der Lungenver\u00e4nderungen gibt. <\/span><\/p>

Schl\u00fcsselw\u00f6rter<\/span>
Organbefundung, Schlachtchecks, Pneumonie,<\/span> <\/span>Bewertungssystem f\u00fcr Lungengesundheit, Herdengesundheitsmanagement,<\/span> <\/span>amtliche Fleischuntersuchung<\/span><\/p>

Summary<\/span>
The objective of the current study was to investigate the <\/span>lung health of 1,433 fattening pigs from 20 different batches at the <\/span>slaughter line. In addition to lung scoring at the abattoir, the nine to <\/span>ten macroscopically most prominently affected lungs were submitted <\/span>to the diagnostic laboratory of the Field Station for Epidemiology <\/span>of the University of Veterinary Medicine Hannover and further <\/span>scored according to two different lung scoring methods. Moreover, <\/span>the macroscopically most prominently affected 4\u20135 lungs per batch <\/span>were submitted for bacteriological, molecular biological, histological <\/span>and immunohistochemical examination. Results of the lung scoring <\/span>at abattoir (n=1,433) according to Blaha (1994) revealed that 54% <\/span>had a score of 0 (no visible alterations), 32% a score of 1 (alteration <\/span>less than 10% of the lung surface), 12% a score of 2 (alteration <\/span>between 10 and 30% of the lung surface) and 3% a score of <\/span>3 (alteration more than 30% of the lung surface). In addition, 41% of <\/span>the macroscopically most prominently affected lungs showed apical <\/span>consolidation (enzootic pneumonia like lesions) and 3% of lungs <\/span>pleurisy. The scoring at the diagnostic laboratory (191 lungs) showed <\/span>that 19% had a score of 0, 43% a score of 1, 33% a score of 2 and <\/span>5% a score of 3. In 67% of these lungs enzootic pneumonia like <\/span>lesions and in 23% pleurisy was observed. Apical lung lesions were <\/span>also observed in lungs negative for Mycoplasma hyopneumoniae <\/span>and <\/span>without other histological lesions indicative of enzootic pneumonia. <\/span>Despite of further laboratory investigations (bacteriology, molecular <\/span>biology, histology and immunhistochemistry) it was not possible to <\/span>correlate apical lung lesions to any specific pathogen. When scoring <\/span>the 191 lungs according to the system from Madec and Kobisch <\/span>(1982) and correlating it to the findings of the Blaha scoring method, <\/span>a Pearson\u2019s correlation coefficient of 0,82 (p \u2264 0.0001) showed that <\/span>there was a clear linear correlation between the two methods. The <\/span>authors conclude that the Blaha scoring method (1994) seems to <\/span>be a reliable method applied at the abattoir in the framework of <\/span>the official meat inspection, but in cases where laboratory in-depth <\/span>investigations of herd health problems are needed the Madec and <\/span>Kobisch method (1982) should be used, since it gives more detailed <\/span>information about the location and the extent of lung alterations. <\/span><\/p>

Key words<\/span>
slaughter checks, pneumonia, lungs scoring system,<\/span> <\/span>herd health management, official meat inspection<\/span><\/p>","categories":["Der Praktische Tierarzt","Abostufe DPT","Fachartikel","Nutztier"],"fromDate":"Jun 30, 2014 10:00:00 PM","oldUrls":["http:\/\/vetline.de\/aussagekraft-von-lungenbefundungen-am-schlachthof-im-vergleich-zur-befundung-in-der-pathologie-unter-beruecksichtigung-weiterfuehrender-diagnostischer-methoden-beim-schwein\/150\/3230\/79971"],"doiLanguage":"deutsch","doiProductFormat":"online","doiPublisher":"Schl\u00fctersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG","doiSerialWorkTitle":"Der Praktiscche Tierarzt","doiDocumentUri":"http:\/\/www.vetline.de\/aussagekraft-von-lungenbefundungen-am-schlachthof-im-vergleich-zur-befundung-in-der-pathologie-unter-beruecksichtigung-weiterfuehrender-diagnostischer-methoden-beim-schwein\/150\/3230\/79971\/","doiSource":"Der Praktische Tierarzt 95, Heft 7 (2014)","doiissn":"0032-681 X","doiNr":"","doiFirstPage":"634","doiLastPage":"644","doiTransmitted":false,"doiAuthor":"Mues G, Mesu A, Tegeler R, Hewicker-Trautwein M, Kleinschmidt S, Schwittlick U, Meemken D","pdf":{"path":"http:\/\/data\/DPT_2014_07_0634.pdf","title":"DPT_2014_07_0634.pdf","description":"Aussagekraft von Lungenbefundungen am Schlachthof im Vergleich zur Befundung in der Pathologie unter Ber\u00fccksichtigung weiterf\u00fchrender diagnostischer Methoden beim Schwein"},"authors":[{"firstName":"G","middleName":"","lastName":"Mues"},{"firstName":"A","middleName":"","lastName":"Mesu"},{"firstName":"R","middleName":"","lastName":"Tegeler"},{"firstName":"M","middleName":"","lastName":"Hewicker-Trautwein"},{"firstName":"S","middleName":"","lastName":"Kleinschmidt"},{"firstName":"U","middleName":"","lastName":"Schwittlick"},{"firstName":"D","middleName":"","lastName":"Meemken"}],"contentOptimised":"

Zusammenfassung<\/strong>
In der vorliegenden Studie wurden insgesamt <\/strong>1433 Schlachtlungen von 20 unterschiedlichen Lieferpartien am <\/strong>Schlachtband beurteilt. Eine Auswahl der jeweils neun bis zehn makroskopisch <\/strong>am st\u00e4rksten ver\u00e4nderten Lungen pro Lieferpartie wurde <\/strong>anschlie\u00dfend in der Au\u00dfenstelle f\u00fcr Epidemiologie der Stiftung Tier\u00e4rztliche <\/strong>Hochschule Hannover von einer Tier\u00e4rztin mit mehrj\u00e4hriger <\/strong>Erfahrung in der Beurteilung von Sektionsbefunden beim Schwein <\/strong>anhand von zwei Bewertungsschemata erneut makroskopisch beurteilt. <\/strong>Anschlie\u00dfend wurden die Lungen bakteriologisch, molekularbiologisch <\/strong>und immunhistochemisch weiterf\u00fchrend untersucht. Die <\/strong>am Schlachtband durchgef\u00fchrte Begutachtung der einzelnen Lungen <\/strong>(n = 1433) nach Blaha (1994) zeigte, dass 54 % aller Lungen einen <\/strong>Lungenscore\/Pneumonie (Pn) von 0 (keine makroskopischen Lungenver\u00e4nderungen) <\/strong>aufwiesen, eine Pn 1 (Anteil der Lungenver\u00e4nderungen <\/strong> lt; 10 % der Lungenoberfl\u00e4che) wurde bei 32 %, eine Pn 2 <\/strong>(Anteil der Lungenver\u00e4nderungen zwischen 10 und 30 % der Lungenoberfl\u00e4che) <\/strong>bei 12 % und eine Pn 3 (Anteil der Lungenver\u00e4nderungen <\/strong> gt; 30 % der Lungenoberfl\u00e4che) bei 3 % der begutachteten <\/strong>Lungen festgestellt. Zus\u00e4tzlich zeigten 41 % der Lungen Anzeichen <\/strong>einer Spitzenlappenpneumonie und 3 % eine Pleuritis. Die 191 makroskopisch <\/strong>ver\u00e4nderten Lungen wurden in der Au\u00dfenstelle f\u00fcr Epidemiologie <\/strong>in Bakum erneut nach Blaha (1994) untersucht und zeigten <\/strong>bei 19 % eine Pn 0, bei 43 % eine Pn 1, bei 33 % eine Pn 2 und bei <\/strong>5 % eine Pn 3. Hier wiesen 67 % der untersuchten Lungen Anzeichen <\/strong>einer Spitzenlappenpneumonie und 23 % eine Pleuritis auf. F\u00fcr Mycoplasma<\/em> <\/strong>hyopneumoniae <\/em>(M. hyo.<\/em>) verd\u00e4chtige Spitzenlappenpneumonien <\/strong>traten auch in Lungen auf, die M. hyopneumoniae <\/em>negativ waren und <\/strong>auch keine histologischen Hinweise auf eine enzootische Pneumonie <\/strong>aufwiesen. Trotz weiterf\u00fchrender Untersuchungen (Bakteriologie, <\/strong>Molekularbiologie, Histologie und Immunhistochemie) konnte das <\/strong>Auftreten einer Spitzenlappenpneumonie nicht eindeutig mit einem <\/strong>bestimmten Pathogen in Verbindung gebracht werden. Die Lungen <\/strong>wurden zus\u00e4tzlich nach dem Bewertungsschema von Madec und Kobisch <\/strong>(1982) bewertet. Der Pearson Korrelationskoeffizient zwischen <\/strong>den beiden Bewertungsschemata betrug 0,82 (p \u2264 0,0001), was einen <\/strong>deutlichen linearen Zusammenhang zwischen den beiden Bewertungsschemata <\/strong>best\u00e4tigt. Zusammenfassend stellt das Bewertungsschema <\/strong>nach Blaha eine zuverl\u00e4ssige Methode zur Nutzung im Rahmen der <\/strong>amtlichen Fleischuntersuchung am Schlachtband dar, jedoch sollte im <\/strong>Labor bei weiterf\u00fchrenden Untersuchungen das Schema von Madec <\/strong>und Kobisch angewendet werden, da es genaueren Aufschluss \u00fcber <\/strong>die Lokalisation und das Ausma\u00df der Lungenver\u00e4nderungen gibt. <\/strong><\/p>

Schl\u00fcsselw\u00f6rter:<\/strong>
Organbefundung, Schlachtchecks, Pneumonie,<\/em> <\/strong>Bewertungssystem f\u00fcr Lungengesundheit, Herdengesundheitsmanagement,<\/em> <\/strong>amtliche Fleischuntersuchung<\/em><\/p>

Summary<\/strong>
The objective of the current study was to investigate the <\/strong>lung health of 1,433 fattening pigs from 20 different batches at the <\/strong>slaughter line. In addition to lung scoring at the abattoir, the nine to <\/strong>ten macroscopically most prominently affected lungs were submitted <\/strong>to the diagnostic laboratory of the Field Station for Epidemiology <\/strong>of the University of Veterinary Medicine Hannover and further <\/strong>scored according to two different lung scoring methods. Moreover, <\/strong>the macroscopically most prominently affected 4\u20135 lungs per batch <\/strong>were submitted for bacteriological, molecular biological, histological <\/strong>and immunohistochemical examination. Results of the lung scoring <\/strong>at abattoir (n=1,433) according to Blaha (1994) revealed that 54% <\/strong>had a score of 0 (no visible alterations), 32% a score of 1 (alteration <\/strong>less than 10% of the lung surface), 12% a score of 2 (alteration <\/strong>between 10 and 30% of the lung surface) and 3% a score of <\/strong>3 (alteration more than 30% of the lung surface). In addition, 41% of <\/strong>the macroscopically most prominently affected lungs showed apical <\/strong>consolidation (enzootic pneumonia like lesions) and 3% of lungs <\/strong>pleurisy. The scoring at the diagnostic laboratory (191 lungs) showed <\/strong>that 19% had a score of 0, 43% a score of 1, 33% a score of 2 and <\/strong>5% a score of 3. In 67% of these lungs enzootic pneumonia like <\/strong>lesions and in 23% pleurisy was observed. Apical lung lesions were <\/strong>also observed in lungs negative for Mycoplasma hyopneumoniae <\/em>and <\/strong>without other histological lesions indicative of enzootic pneumonia. <\/strong>Despite of further laboratory investigations (bacteriology, molecular <\/strong>biology, histology and immunhistochemistry) it was not possible to <\/strong>correlate apical lung lesions to any specific pathogen. When scoring <\/strong>the 191 lungs according to the system from Madec and Kobisch <\/strong>(1982) and correlating it to the findings of the Blaha scoring method, <\/strong>a Pearson\u2019s correlation coefficient of 0,82 (p \u2264 0.0001) showed that <\/strong>there was a clear linear correlation between the two methods. The <\/strong>authors conclude that the Blaha scoring method (1994) seems to <\/strong>be a reliable method applied at the abattoir in the framework of <\/strong>the official meat inspection, but in cases where laboratory in-depth <\/strong>investigations of herd health problems are needed the Madec and <\/strong>Kobisch method (1982) should be used, since it gives more detailed <\/strong>information about the location and the extent of lung alterations. <\/strong><\/p>

Keywords:<\/strong>
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