%0 Journal Article %K Endoparasites %K Eimeria spp. %K lungworms %K organic production %K nematodes %K risk factors %K sheep %B Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift %C Hannover %D 2015 %G English %I Schlütersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG %P 233-239 %R 10.2376/0005-9366-128-233 %T Analysis of risk factors for infections with gastrointestinal nematodes, Eimeria spp. and lungworms in German organic sheep farms %V 128 %1 {"oldId":87708,"title":"Analysis of risk factors for infections with gastrointestinal nematodes, Eimeria spp. and lungworms in German organic sheep farms","topline":"","teaserText":"Risikofaktorenanalyse f\u00fcr eine Infektion mit gastrointestinalen Nematoden, Eimeria spp. und Lungenw\u00fcrmern in Schafbest\u00e4nden \u00f6kologisch wirtschaftender Betriebe in Deutschland","content":"

Summary<\/span>
The aim of this study was to determine the risk factors influencing the occurrence of parasitic infections in organic sheep farms in Germany. Therefore, 625 pooled faecal samples from sheep kept on 20 organic farms were collected and examined by standard parasitological analyses for gastrointestinal nematodes (GINs), Eimeria species (spp.) and liver flukes (Fasciola hepatica). Additionally, 128 double-pooled samples were analysed for lungworm larvae. In 60.5% of all samples, parasite stadiums were detected, and 28.2% of the double-pooled samples were lungworm-positive. Production period, months and year of sampling had significant effects on infections with GINs (p lt; 0.05). The prevalence of GIN infection was lowest in \u2018dairy\u2019 (40.0%) when compared with \u2018meat\u2019 sheep (65.4%). The odds of being infected with Eimeria spp. was influenced by the month (p lt; 0.05). The number of ewes on a farm, the primary purpose or the grazing area showed no significant effects. Infections with lungworms occurred in tendency more often \u2018after\u2019 lambing period. <\/p>

Keywords<\/span>
Endoparasites, Eimeria spp., lungworms, organic production, nematodes, risk factors, sheep<\/p>

Zusammenfassung<\/span>
Ziel dieser Untersuchung war die Analyse von Risikofaktoren f\u00fcr das Auftreten von parasit\u00e4ren Infektionen in Schafbest\u00e4nden \u00f6kologisch wirtschaftender Betriebe in Deutschland. Daf\u00fcr wurden 625 Sammelkotproben von 20 Betrieben auf einen Befall mit gastrointestinalen Nematoden (GIN), Eimerien (spp.) und Leberegeln (Fasciola hepatica) untersucht. Gleichzeitig wurden 128 gepoolte Proben auf Lungenwurmlarven getestet. In 60,5 % aller Sammelkotproben wurden Parasitenstadien nachgewiesen sowie Lungenw\u00fcrmer in 28,5 % der untersuchten gepoolten Proben. Das Produktionsstadium, der Monat und das Jahr der Probensammlung hatten einen signifikanten Einfluss auf das Auftreten von GINs (p lt; 0,05). Die Pr\u00e4valenz von GINs war bei den Milchschafen am geringsten (40,0 %), w\u00e4hrend die Fleischschafe die h\u00f6chste Pr\u00e4valenz aufwiesen (65,4 %). Das Risiko eines Auftretens von Eimerien wurde durch den Monat beeinflusst (p lt; 0,05). Die Herdengr\u00f6\u00dfe, die Nutzungsrichtung als auch die zur Verf\u00fcgung stehende Weidefl\u00e4che pro Schaf hatten keinen signifikanten Effekt. Infektionen mit Lungenw\u00fcrmern traten vorrangig in dem Stadium nach der Lammzeit auf. <\/p>

Schl\u00fcsselw\u00f6rter<\/span>
Endoparasiten, Eimeria spp., Lungenw\u00fcrmer, organische Produktion, Nematoden, Risikofaktoren, Schaf<\/p>","categories":["Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","Abostufe BMTW","Fachartikel"],"fromDate":"May 21, 2015 10:15:31 AM","oldUrls":["http:\/\/vetline.de\/analysis-of-risk-factors-for-infections-with-gastrointestinal-nematodes-eimeria-spp-and-lungworms-in-german-organic-sheep-farms\/150\/3130\/87708"],"doiLanguage":"englisch","doiProductFormat":"online","doiPublisher":"Schl\u00fctersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG","doiSerialWorkTitle":"Berliner und M\u00fcnchener Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","doiDocumentUri":"http:\/\/www.vetline.de\/analysis-of-risk-factors-for-infections-with-gastrointestinal-nematodes-eimeria-spp-and-lungworms-in-german-organic-sheep-farms\/150\/3130\/87708\/","doiSource":"Berl M\u00fcnch Tier\u00e4rztl Wochenschr 128, 233\u2013239 (2015) ","doiissn":"0005-9266","doiNr":"10.2376\/0005-9366-128-233","doiFirstPage":"233","doiLastPage":"239","doiTransmitted":true,"doiAuthor":"Kern G, Traulsen I, Kemper N, Krieter J","pdf":{"path":"http:\/\/data\/BMW_2015_05_06_0233.pdf","title":"BMW_2015_05_06_0233.pdf","description":"Analysis of risk factors for infections with gastrointestinal nematodes, Eimeria spp. and lungworms in German organic sheep farms"},"authors":[{"firstName":"G","middleName":"","lastName":"Kern"},{"firstName":"I","middleName":"","lastName":"Traulsen"},{"firstName":"N","middleName":"","lastName":"Kemper"},{"firstName":"J","middleName":"","lastName":"Krieter"}],"contentOptimised":"

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The aim of this study was to determine the risk factors influencing the occurrence of parasitic infections in organic sheep farms in Germany. Therefore, 625 pooled faecal samples from sheep kept on 20 organic farms were collected and examined by standard parasitological analyses for gastrointestinal nematodes (GINs), Eimeria species (spp.) and liver flukes (Fasciola hepatica). Additionally, 128 double-pooled samples were analysed for lungworm larvae. In 60.5% of all samples, parasite stadiums were detected, and 28.2% of the double-pooled samples were lungworm-positive. Production period, months and year of sampling had significant effects on infections with GINs (p lt; 0.05). The prevalence of GIN infection was lowest in \u2018dairy\u2019 (40.0%) when compared with \u2018meat\u2019 sheep (65.4%). The odds of being infected with Eimeria spp. was influenced by the month (p lt; 0.05). The number of ewes on a farm, the primary purpose or the grazing area showed no significant effects. Infections with lungworms occurred in tendency more often \u2018after\u2019 lambing period. <\/p>

Keywords:<\/strong>
Endoparasites, Eimeria spp., lungworms, organic production, nematodes, risk factors, sheep<\/p>

Zusammenfassung<\/strong>
Ziel dieser Untersuchung war die Analyse von Risikofaktoren f\u00fcr das Auftreten von parasit\u00e4ren Infektionen in Schafbest\u00e4nden \u00f6kologisch wirtschaftender Betriebe in Deutschland. Daf\u00fcr wurden 625 Sammelkotproben von 20 Betrieben auf einen Befall mit gastrointestinalen Nematoden (GIN), Eimerien (spp.) und Leberegeln (Fasciola hepatica) untersucht. Gleichzeitig wurden 128 gepoolte Proben auf Lungenwurmlarven getestet. In 60,5 % aller Sammelkotproben wurden Parasitenstadien nachgewiesen sowie Lungenw\u00fcrmer in 28,5 % der untersuchten gepoolten Proben. Das Produktionsstadium, der Monat und das Jahr der Probensammlung hatten einen signifikanten Einfluss auf das Auftreten von GINs (p lt; 0,05). Die Pr\u00e4valenz von GINs war bei den Milchschafen am geringsten (40,0 %), w\u00e4hrend die Fleischschafe die h\u00f6chste Pr\u00e4valenz aufwiesen (65,4 %). Das Risiko eines Auftretens von Eimerien wurde durch den Monat beeinflusst (p lt; 0,05). Die Herdengr\u00f6\u00dfe, die Nutzungsrichtung als auch die zur Verf\u00fcgung stehende Weidefl\u00e4che pro Schaf hatten keinen signifikanten Effekt. Infektionen mit Lungenw\u00fcrmern traten vorrangig in dem Stadium nach der Lammzeit auf. <\/p>

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