%0 Journal Article %K Produktionswerte %K tierische Erzeugung %K Fleischverzehr %K Reproduktion %K Mastitis %K Verluste %B Der Praktische Tierarzt %C Hannover %D 2012 %G German %I Schlütersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG %P 1118-1127 %T Mastitiden und Fruchtbarkeitsstörungen: Die ökonomisch bedeutendsten Erkrankungen der Milchkuh – Gibt es ein Ranking? %V 93 %1 {"oldId":68936,"title":"Mastitiden und Fruchtbarkeitsst\u00f6rungen: Die \u00f6konomisch bedeutendsten Erkrankungen der Milchkuh \u0096 Gibt es ein Ranking?","teaserText":"Die Produktionswerte der Landwirtschaft in Deutschland werden durch die pflanzliche und tierische Produktion gepr\u00e4gt. Im Jahr 2010 betrug der Gesamterl\u00f6s rund 45 Mrd. EUR. Gegen\u00fcber 2009 erh\u00f6hten sich die Ertr\u00e4ge um etwa 6,1 % (ca. 2,6 Mrd. EUR). ...","content":"

Zusammenfassung<\/span>
Die Produktionswerte der Landwirtschaft in Deutschland werden durch die pflanzliche und tierische Produktion gepr\u00e4gt. Im Jahr 2010 betrug der Gesamterl\u00f6s rund 45 Mrd. EUR. Gegen\u00fcber 2009 erh\u00f6hten sich die Ertr\u00e4ge um etwa 6,1 % (ca. 2,6 Mrd. EUR). Die Erl\u00f6se aus der Pflanzenproduktion lagen bei 21,8 Mrd. EUR, die aus der tierischen Produktion bei 21,3 Mrd. EUR. Davon entfielen 12,2 Mrd. EUR auf die Rinderhaltung. Der Pro-Kopf-Verzehr von Milch und Milchprodukten ist in Deutschland in den letzten zehn Jahren um 8,9 % gestiegen, w\u00e4hrend der Verbrauch an Rindfleisch relativ konstant geblieben ist. Die Milcherzeugung ist in wirtschaftlicher Hinsicht nach wie vor der dominierende Bestandteil der Rinderhaltung. Auf diesen Betriebszweig entfielen 40,2 % (8,6 Mrd. EUR) der Ertr\u00e4ge der gesamten tierischen Produktion, auf die weitere Rinderproduktion (u. a. Mast, Reproduktion) entfielen anteilig 17 %. Der Versuch eines Rankings hinsichtlich der wirtschaftlichen Bedeutung ber\u00fccksichtigt den Wert der ungest\u00f6rten Fruchtbarkeit, misst jedoch den Eutergesundheitsst\u00f6rungen und den hierdurch bedingten h\u00f6heren finanziellen Einbu\u00dfen eine geringf\u00fcgig gr\u00f6\u00dferere Bedeutung zu.br \/ gt;
Schl\u00fcsselw\u00f6rter:<\/span>
Produktionswerte, tierische Erzeugung, Fleischverzehr, Reproduktion, Mastitis, Verluste<\/span><\/p>




Summary<\/span>
Mastitis and reproductive disorders in cattle: The most important economic diseases in dairy cows \u2013 is there a ranking?<\/span>
Agricultural production values in Germany are composed by agricultural crop and livestock production. In 2010, total revenue was approximately 45 billion EUR. Compared with 2009, revenues increased by about 6.1 % (about 2.6 billion EUR). The proceeds from the plant production amounted to 21.8 billion EUR. Animal production redeemed 21.3 billion EUR. Of this amount, 12.2 billion EUR were accounted to cattle production. Over the last ten years, per capita consumption of milk and milk products has increased in Germany by 8.9 %, while consumption of beef has remained relatively constant. Milk production has a share of 40.2 % (about 8.6 billion EUR) and is still the dominant component of cattle farming. Additional cattle production (e. g. fattening, reproduction) scored 17 % of livestock production. The attempt of a ranking of economic importance of diseases considers the value of undisturbed fertility, udder health is, however, slightly more important due to higher financial losses.

Keywords:<\/span>
production value, livestock production, meat consumption, reproduction, mastitis, losses<\/span> <\/p>","categories":["Der Praktische Tierarzt","Abostufe DPT","Fachartikel","Nutztier"],"fromDate":"Dec 1, 2012 12:00:00 AM","toDate":"Dec 31, 2050 12:00:00 AM","oldUrls":["http:\/\/vetline.de\/produktionswerte-tierische-erzeugung-fleischverzehr-reproduktion-mastitis-verluste\/150\/3230\/68936"],"doiLanguage":"deutsch","doiProductFormat":"Online","doiPublisher":"Schl\u00fctersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG","doiSerialWorkTitle":"Prakt Tierarzt","doiDocumentUri":"http:\/\/www.vetline.de\/produktionswerte-tierische-erzeugung-fleischverzehr-reproduktion-mastitis-verluste\/150\/3230\/68936","doiSource":"Der Praktische Tierarzt 93: Ausgabe 12, Seite 1118-1127, 2012","doiFirstPage":"1118","doiLastPage":"1127","doiTransmitted":false,"doiAuthor":"Fehlings K, Randt A, Wittkowski G","pdf":{"path":"http:\/\/data\/dpt_2012_12_1118.pdf","title":"dpt_2012_12_1118.pdf","description":"Mastitiden und Fruchtbarkeitsst\u00f6rungen: Die \u00f6konomisch bedeutendsten Erkrankungen der Milchkuh \u0096 Gibt es ein Ranking?"},"authors":[{"firstName":"K","middleName":"","lastName":"Fehlings"},{"firstName":"A","middleName":"","lastName":"Randt"},{"firstName":"G","middleName":"","lastName":"Wittkowski"}],"contentOptimised":"

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Summary<\/strong>
Mastitis and reproductive disorders in cattle: The most important economic diseases in dairy cows \u2013 is there a ranking?<\/strong>
Agricultural production values in Germany are composed by agricultural crop and livestock production. In 2010, total revenue was approximately 45 billion EUR. Compared with 2009, revenues increased by about 6.1 % (about 2.6 billion EUR). The proceeds from the plant production amounted to 21.8 billion EUR. Animal production redeemed 21.3 billion EUR. Of this amount, 12.2 billion EUR were accounted to cattle production. Over the last ten years, per capita consumption of milk and milk products has increased in Germany by 8.9 %, while consumption of beef has remained relatively constant. Milk production has a share of 40.2 % (about 8.6 billion EUR) and is still the dominant component of cattle farming. Additional cattle production (e. g. fattening, reproduction) scored 17 % of livestock production. The attempt of a ranking of economic importance of diseases considers the value of undisturbed fertility, udder health is, however, slightly more important due to higher financial losses.

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Agricultural production values in Germany are composed by agricultural crop and livestock production. In 2010, total revenue was approximately 45 billion EUR. Compared with 2009, revenues increased by about 6.1 % (about 2.6 billion EUR). The proceeds from the plant production amounted to 21.8 billion EUR. Animal production redeemed 21.3 billion EUR. Of this amount, 12.2 billion EUR were accounted to cattle production. Over the last ten years, per capita consumption of milk and milk products has increased in Germany by 8.9 %, while consumption of beef has remained relatively constant. Milk production has a share of 40.2 % (about 8.6 billion EUR) and is still the dominant component of cattle farming. Additional cattle production (e. g. fattening, reproduction) scored 17 % of livestock production. The attempt of a ranking of economic importance of diseases considers the value of undisturbed fertility, udder health is, however, slightly more important due to higher financial losses.","keywords":["production value","livestock production","meat consumption","reproduction","mastitis","losses"],"translatedTitle":"","abstractE":"Die Produktionswerte der Landwirtschaft in Deutschland werden durch die pflanzliche und tierische Produktion gepr\u00e4gt. Im Jahr 2010 betrug der Gesamterl\u00f6s rund 45 Mrd. EUR. Gegen\u00fcber 2009 erh\u00f6hten sich die Ertr\u00e4ge um etwa 6,1 % (ca. 2,6 Mrd. EUR). ...","date":{"year":2012,"date":"12\/2012","accepted":"2012-12-01"},"volume":"93","openAccess":false,"journal":"Der Praktische Tierarzt","titleImageId":945,"pages":"1118-1127","redirects":["produktionswerte-tierische-erzeugung-fleischverzehr-reproduktion-mastitis-verluste\/150\/3230\/68936"],"tierartCategories":["Nutztier"],"artikelartCategories":["Der Praktische Tierarzt","Abostufe DPT","Fachartikel"]} %8 12/2012