TY - JOUR AU - D Mengesha AU - B Molla AU - M-T Toquin AU - J Kleer AU - G Hildebrandt AU - W Gebreyes AB - Listeria monocytogenes, ready-to-eat foods, raw meat products,distribution, prevalence, EthiopiaListeria monocytogenes, verzehrsfertige Lebensmittel, rohesFleisch, Prävalenz, Serovar-Verteilung, Äthiopien BT - Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift C1 - {"oldId":68852,"title":"Occurrence and Distribution of Listeria monocytogenes and Other Listeria Species in Ready-to-Eat and Raw Meat Products","teaserText":"Listeria monocytogenes, ready-to-eat foods, raw meat products,distribution, prevalence, EthiopiaListeria monocytogenes, verzehrsfertige Lebensmittel, rohesFleisch, Pr\u00e4valenz, Serovar-Verteilung, \u00c4thiopien","content":"

Summary<\/span>
The present study was undertaken to estimate the occurrence and distribution of Listeria monocytogenes<\/span> and other Listeria<\/span> species in ready-to-eat food items (pasteurized milk, cheese, ice cream, and cakes) and raw meat products (minced beef, pork, and chicken carcasses). A total of 711 randomly selected samples were collected from supermarkets and pastry shops in Addis Ababa, Ethiopia. Listeria monocytogenes<\/span> and other Listeria<\/span> species were isolated and identified according to the techniques recommended by the International Organization for Standardization (ISO 11290-1). Serotyping of L. monocytogenes<\/span> strains was carried out at the French Food Safety Agency (AFSSA), Ploufragan, France. Of the 711 food samples examined, 189 (26.6%) were Listeria<\/span> positive of which 34 (4.8%) were L. monocytogenes<\/span>. Pork was the most contaminated with Listeria<\/span> species (62.5%) followed by minced beef (47.7%), ice cream (42.7%), soft cheese (16.8%), chicken carcasses (16.0%), and cakes (12.1%). All pasteurized milk and cottage cheese samples examined were Listeria<\/span> negative. Listeria monocytogenes<\/span> strains were isolated in ready-to-eat food items consisting of ice cream (11.7%), cakes (6.5%), and soft cheese (3.9%) and in meat products ranging from 3.7% to 5.1%. Among the 34 isolates of L. monocytogenes<\/span> serotyped, serotypes 4b\/4e (n = 32), 4c, and 4e (n = 2) were identified. The presence of L. monocytogenes<\/span> in some ready-to-eat food items could pose public health hazards to the consumer, particularly to the high-risk group of the population.


Zusammenfassung<\/span>
Die vorliegende Studie wurde durchgef\u00fchrt, um Daten zum Vorkommen und zur Serovar-Verteilung von Listeria monocytogenes<\/span> und anderen Listeria<\/span> spp. in verzehrfertigen Lebensmitteln (pasteurisierte Milch, K\u00e4se, Speiseeis, Kuchen) und rohem Fleisch (Rindergehacktes, Schweinefleisch, H\u00e4hnchen) in Addis Abeba, \u00c4thiopien zu erheben. Insgesamt 711 zuf\u00e4llig ausgesuchte Proben wurden hierzu in Einzelhandelsgesch\u00e4ften von Addis Abeba gekauft und nach ISO 11290-1 auf Listerien untersucht. Die Serotypisierung der L. monocytogenes<\/span>-Isolate wurde in der Agence Fran\u00e7aise de S\u00e9curit\u00e9 Sanitaire des Aliments (AFSSA), Ploufragan, Frankreich durchgef\u00fchrt. Bei 26,6 % der Proben waren Listeria spp.<\/span> in der Anreicherung nachweisbar, bei 4,8 % Listeria monocytogenes<\/span>. Schweinefleisch wies mit 62,5 % die h\u00f6chste Listerien-Kontaminationsrate auf, gefolgt von Rinderhackfleisch (47,7 %), Speiseeis (42,7 %), Weichk\u00e4se (16,8 %), H\u00e4hnchen (16,0 %) und Kuchen (12,1 %). Pasteurisierte Milch und Cottage Cheese erwiesen sich als frei von Listerien. L. monocytogenes<\/span> war nachweisbar bei 11,7 % der Speiseeis-, 6,5 % der Kuchen- und 3,9 % der Weichk\u00e4seproben. Rohes Fleisch war je nach Art zu 3,7 bis 5,1 % mit L. monocytogenes<\/span> kontaminiert. Die 34 serotypisierten L. monocytogenes<\/span>- Isolate geh\u00f6rten den Serovaren 4b\/4e (n = 32), 4c und 4e (n = 2) an. Die hohe Pr\u00e4valenz von L. monocytogenes<\/span> gerade bei den verzehrfertigen Lebensmitteln stellt eine nicht zu untersch\u00e4tzende Gef\u00e4hrdung, insbesondere f\u00fcr die Risikogruppen, in der Bev\u00f6lkerung dar. <\/p>","categories":["Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","Abostufe BMTW","Fachartikel"],"fromDate":"Jan 12, 2009 12:00:00 AM","toDate":"Dec 31, 2050 12:00:00 AM","oldUrls":["http:\/\/vetline.de\/listeria-monocytogenes-ready-to-eat-foods-raw-meat-products\/150\/3130\/68852"],"doiLanguage":"englisch","doiProductFormat":"Online","doiPublisher":"Schl\u00fctersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG","doiSerialWorkTitle":"Berl. M\u00fcnch. Tier\u00e4rztl. Wschr.","doiDocumentUri":"http:\/\/www.vetline.de\/listeria-monocytogenes-ready-to-eat-foods-raw-meat-products\/150\/3130\/68852","doiSource":"Berl. M\u00fcnch. Tier\u00e4rztl. Wschr. 122: 1-2, 20-24 (2009)","doiissn":"0005-9366","doiNr":"10.2376\/0005-9366-122-20","doiFirstPage":"20","doiLastPage":"34","doiTransmitted":true,"doiAuthor":"Mengesha D, Molla Zewde B, Toquin M-T, Kleer J, Hildebrandt G, Gebreyes W A","pdf":{"path":"http:\/\/data\/bmtw_2009_01_0020.pdf","title":"bmtw_2009_01_0020.pdf","description":"Occurrence and Distribution of Listeria monocytogenes <\/i>and Other Listeria<\/i> Species in Ready-to-Eat and Raw Meat Products

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Summary<\/strong>
The present study was undertaken to estimate the occurrence and distribution of Listeria monocytogenes<\/strong> and other Listeria<\/strong> species in ready-to-eat food items (pasteurized milk, cheese, ice cream, and cakes) and raw meat products (minced beef, pork, and chicken carcasses). A total of 711 randomly selected samples were collected from supermarkets and pastry shops in Addis Ababa, Ethiopia. Listeria monocytogenes<\/strong> and other Listeria<\/strong> species were isolated and identified according to the techniques recommended by the International Organization for Standardization (ISO 11290-1). Serotyping of L. monocytogenes<\/strong> strains was carried out at the French Food Safety Agency (AFSSA), Ploufragan, France. Of the 711 food samples examined, 189 (26.6%) were Listeria<\/strong> positive of which 34 (4.8%) were L. monocytogenes<\/strong>. Pork was the most contaminated with Listeria<\/strong> species (62.5%) followed by minced beef (47.7%), ice cream (42.7%), soft cheese (16.8%), chicken carcasses (16.0%), and cakes (12.1%). All pasteurized milk and cottage cheese samples examined were Listeria<\/strong> negative. Listeria monocytogenes<\/strong> strains were isolated in ready-to-eat food items consisting of ice cream (11.7%), cakes (6.5%), and soft cheese (3.9%) and in meat products ranging from 3.7% to 5.1%. Among the 34 isolates of L. monocytogenes<\/strong> serotyped, serotypes 4b\/4e (n = 32), 4c, and 4e (n = 2) were identified. The presence of L. monocytogenes<\/strong> in some ready-to-eat food items could pose public health hazards to the consumer, particularly to the high-risk group of the population.


Zusammenfassung<\/strong>
Die vorliegende Studie wurde durchgef\u00fchrt, um Daten zum Vorkommen und zur Serovar-Verteilung von Listeria monocytogenes<\/strong> und anderen Listeria<\/strong> spp. in verzehrfertigen Lebensmitteln (pasteurisierte Milch, K\u00e4se, Speiseeis, Kuchen) und rohem Fleisch (Rindergehacktes, Schweinefleisch, H\u00e4hnchen) in Addis Abeba, \u00c4thiopien zu erheben. Insgesamt 711 zuf\u00e4llig ausgesuchte Proben wurden hierzu in Einzelhandelsgesch\u00e4ften von Addis Abeba gekauft und nach ISO 11290-1 auf Listerien untersucht. Die Serotypisierung der L. monocytogenes<\/strong>-Isolate wurde in der Agence Fran\u00e7aise de S\u00e9curit\u00e9 Sanitaire des Aliments (AFSSA), Ploufragan, Frankreich durchgef\u00fchrt. Bei 26,6 % der Proben waren Listeria spp.<\/strong> in der Anreicherung nachweisbar, bei 4,8 % Listeria monocytogenes<\/strong>. Schweinefleisch wies mit 62,5 % die h\u00f6chste Listerien-Kontaminationsrate auf, gefolgt von Rinderhackfleisch (47,7 %), Speiseeis (42,7 %), Weichk\u00e4se (16,8 %), H\u00e4hnchen (16,0 %) und Kuchen (12,1 %). Pasteurisierte Milch und Cottage Cheese erwiesen sich als frei von Listerien. L. monocytogenes<\/strong> war nachweisbar bei 11,7 % der Speiseeis-, 6,5 % der Kuchen- und 3,9 % der Weichk\u00e4seproben. Rohes Fleisch war je nach Art zu 3,7 bis 5,1 % mit L. monocytogenes<\/strong> kontaminiert. Die 34 serotypisierten L. monocytogenes<\/strong>- Isolate geh\u00f6rten den Serovaren 4b\/4e (n = 32), 4c und 4e (n = 2) an. Die hohe Pr\u00e4valenz von L. monocytogenes<\/strong> gerade bei den verzehrfertigen Lebensmitteln stellt eine nicht zu untersch\u00e4tzende Gef\u00e4hrdung, insbesondere f\u00fcr die Risikogruppen, in der Bev\u00f6lkerung dar. <\/p>","primaryLanguage":"englisch","summary":"The present study was undertaken to estimate the occurrence and distribution of Listeria monocytogenes<\/strong> and other Listeria<\/strong> species in ready-to-eat food items (pasteurized milk, cheese, ice cream, and cakes) and raw meat products (minced beef, pork, and chicken carcasses). A total of 711 randomly selected samples were collected from supermarkets and pastry shops in Addis Ababa, Ethiopia. Listeria monocytogenes<\/strong> and other Listeria<\/strong> species were isolated and identified according to the techniques recommended by the International Organization for Standardization (ISO 11290-1). Serotyping of L. monocytogenes<\/strong> strains was carried out at the French Food Safety Agency (AFSSA), Ploufragan, France. Of the 711 food samples examined, 189 (26.6%) were Listeria<\/strong> positive of which 34 (4.8%) were L. monocytogenes<\/strong>. Pork was the most contaminated with Listeria<\/strong> species (62.5%) followed by minced beef (47.7%), ice cream (42.7%), soft cheese (16.8%), chicken carcasses (16.0%), and cakes (12.1%). All pasteurized milk and cottage cheese samples examined were Listeria<\/strong> negative. Listeria monocytogenes<\/strong> strains were isolated in ready-to-eat food items consisting of ice cream (11.7%), cakes (6.5%), and soft cheese (3.9%) and in meat products ranging from 3.7% to 5.1%. Among the 34 isolates of L. monocytogenes<\/strong> serotyped, serotypes 4b\/4e (n = 32), 4c, and 4e (n = 2) were identified. The presence of L. monocytogenes<\/strong> in some ready-to-eat food items could pose public health hazards to the consumer, particularly to the high-risk group of the population.","zusammenfassung":"Die vorliegende Studie wurde durchgef\u00fchrt, um Daten zum Vorkommen und zur Serovar-Verteilung von Listeria monocytogenes<\/strong> und anderen Listeria<\/strong> spp. in verzehrfertigen Lebensmitteln (pasteurisierte Milch, K\u00e4se, Speiseeis, Kuchen) und rohem Fleisch (Rindergehacktes, Schweinefleisch, H\u00e4hnchen) in Addis Abeba, \u00c4thiopien zu erheben. Insgesamt 711 zuf\u00e4llig ausgesuchte Proben wurden hierzu in Einzelhandelsgesch\u00e4ften von Addis Abeba gekauft und nach ISO 11290-1 auf Listerien untersucht. Die Serotypisierung der L. monocytogenes<\/strong>-Isolate wurde in der Agence Fran\u00e7aise de S\u00e9curit\u00e9 Sanitaire des Aliments (AFSSA), Ploufragan, Frankreich durchgef\u00fchrt. Bei 26,6 % der Proben waren Listeria spp.<\/strong> in der Anreicherung nachweisbar, bei 4,8 % Listeria monocytogenes<\/strong>. Schweinefleisch wies mit 62,5 % die h\u00f6chste Listerien-Kontaminationsrate auf, gefolgt von Rinderhackfleisch (47,7 %), Speiseeis (42,7 %), Weichk\u00e4se (16,8 %), H\u00e4hnchen (16,0 %) und Kuchen (12,1 %). Pasteurisierte Milch und Cottage Cheese erwiesen sich als frei von Listerien. L. monocytogenes<\/strong> war nachweisbar bei 11,7 % der Speiseeis-, 6,5 % der Kuchen- und 3,9 % der Weichk\u00e4seproben. Rohes Fleisch war je nach Art zu 3,7 bis 5,1 % mit L. monocytogenes<\/strong> kontaminiert. Die 34 serotypisierten L. monocytogenes<\/strong>- Isolate geh\u00f6rten den Serovaren 4b\/4e (n = 32), 4c und 4e (n = 2) an. Die hohe Pr\u00e4valenz von L. monocytogenes<\/strong> gerade bei den verzehrfertigen Lebensmitteln stellt eine nicht zu untersch\u00e4tzende Gef\u00e4hrdung, insbesondere f\u00fcr die Risikogruppen, in der Bev\u00f6lkerung dar. <\/p>","translatedTitle":"","abstractE":"Listeria monocytogenes, ready-to-eat foods, raw meat products,distribution, prevalence, EthiopiaListeria monocytogenes, verzehrsfertige Lebensmittel, rohesFleisch, Pr\u00e4valenz, Serovar-Verteilung, \u00c4thiopien","date":{"year":2009,"date":"01\/2009","accepted":"2009-01-12"},"volume":"122","openAccess":false,"journal":"Berliner und M\u00fcnchener Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","titleImageId":944,"pages":"20-34","redirects":["listeria-monocytogenes-ready-to-eat-foods-raw-meat-products\/150\/3130\/68852"],"tierartCategories":[],"artikelartCategories":["Tier\u00e4rztliche Wochenschrift","Abostufe BMTW","Fachartikel"]} CY - Hannover DA - 01/2009 DO - 10.2376/0005-9366-122-20 LA - English N2 - Listeria monocytogenes, ready-to-eat foods, raw meat products,distribution, prevalence, EthiopiaListeria monocytogenes, verzehrsfertige Lebensmittel, rohesFleisch, Prävalenz, Serovar-Verteilung, Äthiopien PB - Schlütersche Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG PP - Hannover PY - 2009 SP - 20 EP - 34 T1 - Occurrence and Distribution of Listeria monocytogenes and Other Listeria Species in Ready-to-Eat and Raw Meat Products T2 - Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift TI - Occurrence and Distribution of Listeria monocytogenes and Other Listeria Species in Ready-to-Eat and Raw Meat Products VL - 122 SN - 0005-9366 ER -